Patient historier

Her har du mulighed for at læse om patienternes oplevelse af at være ramt af en funktionel lidelse. Det er hudløs ærlige fortællinger, som giver et indblik i krisen der ofte opstår, når ens liv bliver vendt på hovedet og ens selvbillede skal omdannes og livet i en tid skal omstruktureres. 

Foreningen vil også gerne høre din historie, om hvordan det for dig er/har været at have en funktionel lidelse og hvilke problematikker du har skulle arbejde med. Hvis du vil dele din historie og samtidig give samtykke til at den må deles her, så send os gerne en mail. 


Rikkes historie

Det startede for ca 3½ år siden med hovedpine og vandrende smerter on/off… Jeg var ansat som lægesekretær på en afdeling, hvor jeg havde været i 9 år…. Jeg gik til lægen.


Michaels historie

Da jeg var midt i 30 ´erne begyndte jeg at få tiltagende større og større smerter fra min ryg. Smerterne kom som regel efter jeg havde cyklet længere ture, hvilket jeg ofte gjorde på det tidspunkt. På samme tid havde jeg også en travl og spændende periode i mit arbejdsliv.

Læs resten af Michaels historie

Jeg sagde ja til alle de udfordringer der var, og brugte ferie og aftner på at tage moduler på en diplomuddannelse. Hvis jeg da ikke lige tog ekstravagter, ved siden af det fuldtidsarbejde jeg havde

Samtidig skulle jeg også helst være en super atlet og trænede gerne 1 time om dagen. Jeg var hårdt spændt for og privatlivet var begyndt at knage. Men på intet tidspunkt tænkte jeg på at stoppe op og overveje min hektiske livsstil.

I stedet fortsatte jeg de næste år, mens mine smerter i ryggen blev værre og værre. Samtidig begyndte jeg også at sove dårligere, og vågnede ofte eller sov for lidt. I stedet for at drosle ned gik jeg til læge mange gange, som dog intet hjalp. Jeg prøvede også mange former for alternativ behandling, som heller ikke hjalp.

Efter ca. 4 år var mine smerter så stærke, at jeg efterhånden helt havde måtte opgivet at dyrke sport. Det endelige sammenbrud kom, da jeg sammen med mine kolleger mistede arbejdet og skulle omplaceres. Sygemelding var uundgåelig og jeg var bundet til min seng stort set hele tiden. I en periode sov jeg kun 1 time om natten. Smerterne var uudholdelige og blev kun værre hvis jeg bevægede mig. Jeg var bange for at fejle noget meget alvorligt. Jeg blev igen undersøgt på kryds og tværs men igen uden resultat.

Jeg begyndte at konkludere at det måtte være noget stress betinget, og forsøgte at undgå stress, samt meditere dagligt. Det hjalp faktisk lidt. Smerterne var dog fortsat store og kun ved et tilfælde blev jeg opmærksom på diagnosen funktionelle lidelser, gennem et indslag i fjernsynet.

Det var et vende punkt at få stillet diagnosen, fordi jeg kunne genkende symptomerne og starte på den meget lange og langsomme genoptræningsproces, som har gjort at jeg i dag har meget få symptomer, arbejder fuldtid og er igen sportslig aktiv.

Bolettes historie