Brug kommunens tilbud
Hvis man kommer i ressourceforløb, er det en god ide at komme med egne forslag til hvad der skal ske i forløbet. Det gælder i forhold til at få afdækket hvor meget/lidt man kan arbejde og i forhold til at få det bedre. Man kan også være sygemeldt, på førtidspension eller bare have brug for inspiration til at tackle sin sygdom. Måske har man ikke råd til at betale en terapeut.
Et historisk blik på funktionelle lidelser
Funktionelle lidelser har eksisteret længe, med overlap til stress og PTSD. Lidelserne har haft andre navne i andre tidsperioder, og også andre kropslige manifestationer. Efter Første Verdenskrig kom soldater hjem med ”granatchok”, hvor et fremtrædende symptom var at de rystede på hænderne eller over hele kroppen. Omkring forrige århundredeskifte var nervesvækkelse/neurasteni en velkendt diagnose (1), og i 60´erne og 70´erne talte man om ”nervesammenbrud”.
Sygdoms-modeller
Indtil 70´erne var den dominerende sygdoms-model i sundhedsvæsenet (somatikken) den biologisk-medicinske model, også kaldet ”apparatfejls-modellen”. Når patienter kom til læge/speciallæge/sygehus med en klage, blev de undersøgt fysisk og fik derefter medicin, flere undersøgelser eller operation. Herefter regnede man med at folk blev raske. Fejlen i apparatet blev fikset, på samme måde som en bil kom til mekaniker. Denne model fungerer godt ved fx lungebetændelse eller et brækket ben.
Hvad sker der på forskningsområdet?
Som I ved arbejdes der på de regionale centre ud fra den bio-psyko-sociale model. Hér er der meget opmærksomhed på det psykiske og det sociale, men faktisk forskes der også meget rundt omkring i de fysiske elementer af sygdommen.
De regionale centre
De 5 regionale centre for behandling af funktionelle lidelser arbejder alle ud fra den bio-psyko-sociale model, ligesom man gør på smertecentrene. For patienter som mener at denne tilgang kan hjælpe dem til bedre helbred, er tilbuddet guld værd: Centrene har god kontakt med kommunerne og hjælper med at få sagsbehandlerne til at forstå at det er en reel sygdom, som kræver tid og ro hvis man skal få det bedre.
Funktionelle lidelser og angst
En del med funktionelle lidelser lider også af angst. Her tænkes ikke på naturlige bekymringer over sygdommen eller frygt for fremtiden, men angst som diagnose. Angst kan sommetider være en indgangsvinkel til at få det bedre; både kognitiv terapi, mindfulness og SSRI-produkter er meget brugte redskaber med positiv effekt på begge lidelser. Modellen ”Diamanten” (krop, adfærd, tanker, følelser og deres indbyrdes påvirkning) bruges også i begge tilfælde.
En beretning fra Region Sjælland
Som medlem af bestyrelsen har jeg siden april undervist én gang om måneden i Køge, hvor Region Sjællands center for funktionelle lidelser holder til. De er endnu ikke rykket til somatisk afsnit, så det foregår i psykiatriens lokaler.
Debatindlæg af Michael V. Lassen
For 5 år siden var jeg alvorlig ramt af en funktionel lidelse. Jeg var stort set sengeliggende hele tiden, og kunne ikke stå op i længere tid af gangen. Jeg var konstant plaget af smerter og ømhed i ryggen, og var i en lang tid sygemeldt fra mit arbejde. Kun ved et tilfælde blev jeg opmærksom på klinikken for funktionelle lidelser, hvilket var starten på en meget lang genoptræningsproces til i dag hvor jeg har fuldtidsarbejde og er meget fysisk aktiv. Jeg har i dag få symptomer på min funktionelle lidelse, men har et ønske om at hjælp andre med at få det bedre.
Vi bør stoppe al den kassetænkning
Hypermobilitet, facetledssyndrom, whiplash, kronisk hovedpine, migræne, koncentrationsbesvær og søvnproblemer blev pludselig til BDS.
Af: Marie Louise Isager
Det danske sygehusvæsen er så påvirket af kassetænkning –Enten er man fysisk eller psykisk syg. Men faktum må være, at de to ting ofte følges hånd i hånd, om vi vil det eller ej.
Medicinens jerngreb
Jeg har haft et længere sygeforløb og måtte besøge mit lægehus ugentligt, og nej, jeg var ikke hypokonder, jeg havde bare så mange smerter i min krop som jeg ikke viste hvordan jeg skulle håndtere, men det vidste mit lægehus tydeligvis heller ikke. Man prøvede at ”bedøve” min krop med diverse præparater af smertestillende og sløvende medicin, men det gjorde ingen brugbar forskel. Senere sendte man mig til Give smerteklinik. Der var styr på hvilke titler (også kaldt diagnoser) jeg havde, og endnu en gang blev jeg behandlet med diverse former for medicin. Der var noget til nerverne (Jeg havde rysteanfald og tabte ofte ting) almindeligt smertestillende (men selvfølgelig i høje doser som 2 x 900mg, 4x dagligt) og noget der gerne skulle gøre mig træt.
Pressemeddelelse
Ny forening bliver talerør for 250.000 danskere med en funktionel lidelse
En patientforening for patienter med funktionelle lidelser har længe været ventet, og nu er den endelig her. Funktionelle lidelser har været et kontroversielt emne, fordi det repræsenteret et nyt syn på en række diagnoser. Af samme grund har debatten til tider været hård og uforsonlig. Derfor er der brug for en patientforening, der kan tale disse patienters sag. Ikke mindst fordi vi kan konstatere at gruppen af stressramte, og børn med nervøse og stressrelaterede lidelser er støt stigende
– I foreningen vil vi forsøge at forbedre behandlings- og undersøgelsesmulighederne for patienter med funktionelle lidelser. Alt for mange får lov at gå for længe, eller ender med at få den forkerte behandling. Der er eksempler på patienter, der fejlagtigt er blevet opereret for symptomer, der i virkeligheden skyldes en funktionel lidelse, siger Michael Vind Lassen, som er formand for Patientforeningen for Funktionelle Lidelser.