Anmeldelser


Anmeldelse af
Anes Anfald – en fortælling om funktionelle kramper

af Line Højager Vinther

Anes anfald er en fin lille tegneserie, som gennem illustrationer og tekst får fortalt, hvordan funktionelle kramper (også kaldet PNES) kan opleves.

Hovedpersonen Ane er en ung teenager, hvis forældre lige er blevet skilt og bedste veninde er begyndt sig at trække sig fra hende. Bogen beskriver meget fint, hvordan det kan opleves at få et anfald for første gang. Den frygt og utryghed, der er ved det.

Ane skal igennem de mange obligatoriske undersøgelser, hvor der intet unormalt findes i resultaterne. Det er i umiddelbar forlængelse af alle undersøgelserne, at diagnosen PNES så bliver stillet i bogen. Det genkender jeg bestemt fra mit eget liv. Samtidig med at der opstår en frustration i sig selv, og blandt ens omgivelser omkring at der så ingen medicin er. Så kommer typisk en periode hvor anfaldene bare bliver værre og værre, netop fordi man frygter for det næste anfald: Kampen imod anfaldet, som kun forstærker anfaldet.

Tilbage til toppen


Anmeldelse af
Hvad er vedvarende uforklarede fysiske symptomer?
af Peter la Cour

af Morten Bacher Madsen

En vigtig ny bog om ‘vedvarende, uforklarede, fysiske symptomer’ (VUFS) er på markedet, skrevet af en af landets store kapaciteter på området, sundhedspsykologen Peter la Cour. VUFS flugter i grove træk med ‘funktionelle lidelser’ (FL). Bogen kaster lys over feltets fortid, nutid og fremtid, herunder mange ellers så uklare aspekter af området. Det er muligvis tungt fagstof, men der er mange godbidder at hente for den videbegærlige læser – patient eller pårørende.

Bogen henvender sig til ”stort set alle professioner i det moderne sundhedsvæsen” og er meget grundigt dokumenteret (litteraturlisten fylder 14 sider). Den har f.eks. et appendiks målrettet den praktiserende læge med lister over diagnostiske kriterier og cases for hver af de ‘uforklarede’ diagnoser, vi også finder under overskriften FL, hvilket gør den meget anvendelig for sundhedspersonale og selvfølgelig også for patienter. En læge har af samme grund givet bogen en begejstret anmeldelse i Ugeskrift for Læger. 

Tilbage til toppen


Anmeldelse af “Den Tænkende krop”
Af Morten Bacher Madsen

Den tænkende krop er en samling af ca. 100 små artikler af psykolog B.Z., bragt som fast klumme i BT i slutningen af 90’erne. Artiklerne er samlet under fem kapitler, herunder ”Følelsernes betydning”, ”Stress, depression og helbred” og ”Behandlingssystem og folkesundhed” m.m. Bogen lægger ikke op til at blive læst fra ende til anden da den indeholder en meget bred vifte af emner, det er mere oplagt at man vælger kapitler ud fra indholdsfortegnelsen.

Tilbage til toppen


Anmeldelse af ”Kroppens klaverstemmer”
Af Morten Bacher Madsen

Gorm A. Petersen går under tilnavnet OsteoPateren og har en høj anseelse indenfor faget. Gorm har uden tvivl en særlig evne til at læse sine patienter og yde en empatisk og indsigtsfuld behandling som mange patienter responderer rigtig godt på. Alligevel skuffer hans bog undervejs. Det vender jeg tilbage til.

Mantraet for osteopater i almindelighed er “anatomi, anatomi, anatomi…” – åbenbart med inddragelse af nervesystemet som noget der adskiller osteopaten fra fysioterapeuten og kiropraktoren. En osteopat elsker således at finde og dyrke sammenhængene i kroppen og ikke mindst mellem krop og sind. Humørets påvirkning af nervesystemet, dettes påvirkning på muskler, musklers effekt på holdning osv… Derfor må en god osteopat også have talent for behandlingens mange aspekter, og det er der ingen tvivl om, at Gorm har. Han skal skabe et trygt rum, han kan tune ind på patienten både fysisk og mentalt, han kan give dem en fortrolig samtale som en art psykolog og han kan tage fat om kroppen og bekræfte folk i hvor det gør ondt, og selvfølgelig udføre sine manipulationer i form af massage og kiropraktik, alt sammen lindrende for patienten i en atmosfære af empati og medfølelse. Til sidst sender han folk hjem med øvelser af forskellig subtil karakter, ofte åndedrætsøvelser som bogen da også rummer et appendiks af. Åndedrætsøvelserne er bogens tilbagevendende mantra, som skal hjælpe patienten eller læseren til at navigere i det autonome nervesystem, dvs. gå fra det sympatiske (udånding kortere end indånding) til det parasympatiske (udånding længere end indånding). ”Med enkle øvelser til en stressfri hverdag” er en undertitel på bogen.

Tilbage til toppen


Anmeldelse af “Lev med livets katastrofer”

Af Sandra Justesen

Forfatteren Jon Kabat-Zinn har i mange år arbejdet på universitetet i Massachusetts med et meget anerkendt stressreduktions-program. Bogen bygger på metoderne fra programmet, først og fremmest mindfulness.

Det er en ordentlig moppedreng, så anmeldelsen fokuserer kun på de mest centrale kapitler i forhold til funktionelle lidelser; kapitel 18-24. Målet med programmet er at forbedre sit helbred indenfor de (altid ukendte) grænser for hvad der er muligt for den enkelte. En gennemgående pointe er at vi skal lære at give plads til følelser, tanker, fornemmelser og smerter, også de ubehagelige. Hvorfor? Fordi de er der alligevel.

Tilbage til toppen


Anmeldelse af ”FRI FOR ANGST – med kotgnitive metoder”
Af Henrik Tingleff & Maja Schou

Af Sandra Justesen

En pæn andel af os patienter med en funktionel lidelse lider også af angst. At arbejde med sin angst kan være en måde at ”få hul” på sygdommen, da angst kan være mere håndgribelig end en funktionel lidelse. Da mange af symptomerne desuden er sammenfaldende, kan man opleve en markant forbedring af lidelsen, hvis man kommer af med sin angst.

Vægten i denne anmeldelse ligger på kapitel 4, del ll og kapitel 5 af de i alt 8 kapitler:

Tilbage til toppen


Anmeldelse af ”En fortælling om at være træt”

Af Sandra Justesen

Journalisten Anders Haahr Rasmussen (AHR) har skrevet denne tankevækkende beretning om sit ophold i en måned på et Ayurvedisk behandlingssted i Indien, med tilbageblik på det der fik ham dertil: 2 års ørkenvandring i det danske sundhedssystem med hvad vi kalder BDS, undergruppen ME/CFS, kronisk træthedssyndrom.

Tilbage til toppen


Anmeldelse af ”Monstermenneske”

Af Sandra Justesen

Romanen ”Monstermenneske ” af Kjersti Annesdatter Skomsvold er fra 2014. Lad jer ikke skræmme af titlen, det er et gedigent stykke autofiktion om livet med BDS, og bogen beskriver en utrolig recovery-proces med sejre og tilbageslag som vi alle kender det.

Tilbage til toppen


Anmeldelse af ”Funktionelle lidelser” af Lene H.S. Toscano

Af Sandra Justesen

Lene Toscano (LT) arbejder på Århus universitetshospital som læge. Bogen henvender sig primært til sundheds professionelle, men da vi med diagnosen BDS jo ofte bliver ”ekspertpatienter ” kan den varmt anbefales. Den er skrevet i et enkelt sprog uden mange fagtermer, så den er let at læse.

Tilbage til toppen


Anmeldelse af “At leve et liv, ikke vinde en krig” af Anna Kåver

Af Sandra Justesen

Har man gået på klinikken i Århus har man helt sikkert stiftet bekendtskab med Mindfulness, Kognitiv terapi og overbygningen Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Bogen her ser især på accept som fænomen, på en nærmest legende måde. Den er jordnær uden spirituel overbygning, med konkrete øvelser i accept af livets tilskikkelser så som: Vores eksistens, tanker og følelser, kroppen, andre mennesker (!), krise, træthed, natten og søvnløsheden. Alle øvelser følger den samme skabelon.

Tilbage til toppen


Anmeldelse af “Helbredelse af traumer” af Peter A. Levine

Af Sandra Justesen

Når man læser bogens titel, tænker man måske at traumer er et stærkt ord i forbindelse med funktionelle lidelser. Imidlertid har mange af os nogle ubehagelige oplevelser siddende i kroppen, fra vores fortid, fra den udløsende faktor af sygdommen eller fra sygdomsforløbet. Uanset om de kvalificerer til begrebet traume eller ej, er bogen brugbar. I modsætning til bøger om kognitiv terapi eller mindfulness ligger vægten hér på veje til at genoprette kropsbevidstheden.

Tilbage til toppen


Anmeldelse af ”Lykkefælden” af Russ Harris

Af Sandra Justesen

”Lykkefælden” er en klassisk selvhjælpsbog i og med den indeholder en masse øvelser hvor man skal udfordre og arbejde med sit grundsyn og sine leveregler, tanker og følelser. I 33 korte kapitler fører forfatteren os igennem principperne i ACT = acceptance and commitment therapy.

Tilbage til toppen


Anmeldelse af ”Malte og Maltes mave”. Tekst:  Lene H. Toscano. 

Af Sandra Justesen

Bogen er en billedbog for børn og de voksne omkring dem. Den handler om Malte som en dag får ondt i maven, fordi han bliver ramt af en bold, og hvordan episoden udvikler sig til en funktionel lidelse. Den er delt i 2 afsnit. Første del er selve historien, som egner sig til højtlæsning for børn i alderen 5-12 år. Anden del er information til voksne om sygdommen. Man kan sagtens se for sig at bogen også kan hjælpe børn, hvis de har en forælder, som har en funktionel lidelse. Den kan evt. bruges som klassesæt hvis én i klassen er ramt.

Tilbage til toppen


Anmeldelse af Bobby Zachariaes CDer/Downloads

Af Sandra Justesen

Bobby Zachariae (BZ) er professor, cand, psych., dr. med, med speciale i sundhedspsykologi, så hans baggrund er i top. Han arbejdede allerede på Århus Universitetshospital, da FFL var i sin spæde start, og han arbejder stadigvæk med smerte- og stressbehandling.

Tilbage til toppen